Hlavní stránka Rodocapsa
 

 Trochu víc o autorce webu:

Jaroslava Šálková - Kavče

prozaička, humoristka, publicistka

Zlatý Trapsavec 1975, 1986 a 1996

porotce Trapsavce (1987 –1990, 1997, 1999, 2000 - 2005, 2007, 2008, 2009, 2012, 2019)

redaktorka - samizdat "Rodocapsa" 1971 - 1979 a 1993 - 2005

web (od roku 2008): www.rodocapsa.cz - "Trapsavecký  deníček" a "Hruboskalské pěšinky"

vydavatelka - Nakladatelství Rodocapsa (2010 - 2016)


vyšlo 25.2.2005 na www.folktime.cz 

Jaroslava Šálková – Kavče

Pokud by existoval titul „První dáma Trapsavce“, byla by Kavče horkou kandidátkou na jeho získání a to nejenom díky svým psaveckým úspěchům, ale i přirozené eleganci.

Kavče je trojnásobnou držitelkou Zlatého Trapsavce. V roce 1974 za povídku Profesor, v roce 1986 za povídku V poledním slunci a nakonec za Vandr splněných přání  v roce 1996. Kromě těchto nejvyšších ocenění získala celou řadu dalších a to jak v Trapsavci, tak i v dalších soutěžích jako byly například Brdský pražec, Dřevěný šosák, Dřevěná huba, Soutěž ke 100. výročí narození J. Londona, soutěž slovenské T.O. Anita atd. V posledních třech desetiletích pravděpodobně neexistuje trampský, trapsavecký či tábornický časopis, ve kterém by neměla některou ze svých povídek – Dým, Sem - Tam, Totem, Vandr, Stezka, TO Mladého světa, Tulák, Tramp, Puchejř, Tomík, Portýr……  Autorské večery měla v Malostranské besedě, v klubu Polská se skupinou Sekvoj, v Klubu na Petynce, na Stopách sešlapanejch bot v Trojický.

Ve spolupráci s Marko Čermákem se podílela na vzniku několika komiksů – 2. díly Plamínku, Trojí klíč, Hogan II

Další neméně známou tvořivou kapitolou jsou její kreslené vtipy, které osobně považuji za jedny z nejlepších z trampského prostředí. Opět s nimi absolvovala celou řadu výstav na různých akcích – Placka smíchu, Svojšický Slunovrat, Trapsavec – nepočítaje opět celou řádku časopisů, které tyto vtipy s chutí zveřejňují.

Kavče je vydavatelkou - v trampské „ branži“ nejdéle vycházející (ze začátku samizdatové ) edice -  nazvanou  RODOCAPSA a to již od roku 1973.

V posledních letech je častou porotkyní Trapsavce.

Bibliografie:

nakladatelství RODOCAPSA

- Obláček  (1973)

- Poklička a spol  (1974)

- Ciggi (1975)

- Zóna T  (1998)

- Vandr splněných přání (2000)

- Šerifova lžíce  (2004)

 

AVALON

- Tajemství  Skalkového lesa  (1997)

- Tlapky v jehličí  (1998 )

- Ciggi  (1998)

 

 

Michael Antony - Tony

 

 


https://www.trapsavec.cz/news/jaroslava-kavce-salkova/

Královna trampské prózy, tak jednoduše by se dala charakterizovat Kavče. Mezi úspěšné psavce se v soutěži zařadila svou povídkou Profesor, ovšem největší věhlas jí přinesly příběhy z kraje skal a pískovců, jejichž hrdiny jsou trampové i lesní zvířátka. Zlatého Trapsavce získala třikrát (1975, 1986, 1996) a mnohokrát usedla v posledních letech v porotě soutěže. Její poznámky, rady a připomínky zejména začínajícím prozaikům mířily a míří vždy do černého. O tom se dá velmi lehce přesvědčit v sbírce Trapsavcem snadno a rychle, kterou lze brát jako vtipnou a poučnou kuchařku psaní. Vyšla v nakladatelství Rodocapsa, které sama provozuje.

Kromě psaní se stala autorkou řady kreslených trampských vtipů, námětů ke komiksům, detektivních i jinak zaměřených povídek. Její webové stránky nazvané jednoduše dle svého nakladatelství Rodocapsa rozhodně stojí za navštívení.

                                                                     Belmondo, 2015