Píšeme povídky

 

Jak se nám vine nit

Máme povídku s následujícím dějem:

Začátek: Mladá hrdinka trpí útlakem  rodičů a odchází do velkého města poznat svůj osud.

Zápletka: Nastěhuje se do bytu ke spolužačce, najde si práci asistentky u mladého pohledného šéfa. Ihned se vážně zamiluje. Šéf jejímu milostnému naléhání podlehne. Ale jenom jednou, a zase se vrátí ke své ženě. Navíc dá hrdince výpověď, aby se jí zbavil.

Krize: Mladá hrdinka touží po odvetě, chce šéfa jen pro sebe, tak se odhodlá sejít s nic netušící manželkou a vysvětlit jí, že má zkrátka smůlu a rozvod na krku.

Rozuzlení zápletky: Hrdinka má slabou chvilku, a při sklence vína (jak jinak) se spolužačce se svým záměrem svěří. Ta začne jednat, a na schůzku místo manželky dosadí svou kamarádku, která hrdince s pláčem všechny záměry odsouhlasí. Nastraženou falešnou ženou je šéfovo manželství  zachováno a nikdo jiný se nic nedozvi.

Závěr a pointa: Mladá hrdinka je hrdá, jak to šéfovi zavařila. Jenom nechápe, proč ji spolužačka ve svém bytě už nechce...

Mohl by děj takhle zůstat? Jistěže mohl. Vždyť řada moderních knih je zpracována tímto způsobem (i to víno se v nich pořád pije), a čtenářkám to stačí.

Ale co se stane, když rafinovaně dosadíme "červenou nit", která se bude linout celým příběhem a rozdovádí nám pointu? Jako červenou nit si vybereme například nepořádnost.

Příběh pak bude vypadat mnohem zajímavěji:

Začátek: Mladá hrdinka je zoufale nepořádná. Úpí pod útlakem  rodičů, kteří jí ten binec doma nechtějí trpět. Hrdinka proto odchází do velkého města poznat svůj osud.

Zápletka: Nastěhuje se do bytu ke spolužačce, najde si práci asistentky u mladého pohledného šéfa. Ihned se vážně zamiluje. Šéf jejímu milostnému naléhání podlehne. Ale jenom jednou, a zase se vrátí ke své ženě. Navíc dá hrdince výpověď, protože se nemůže dívat na její zaneřáděný pracovní stůl, o zmatku v pracovní agendě ani nemluvě.

Krize: Mladá hrdinka touží po odvetě, chce šéfa pro sebe, tak se odhodlá sejít se s nic netušící manželkou a vysvětlit jí, že má zkrátka smůlu a rozvod na krku.

Rozuzlení zápletky: Jenomže hrdinka má také slabou chvilku, a při sklence vína (jak jinak) se spolužačce se svým záměrem svěří. Ta začne jednat, a na schůzku místo manželky dosadí svou kamarádku. Šéfovo manželství je tak zachováno.

Závěr a pointa: Mladá hrdinka je hrdá, jak to šéfovi zavařila. Jenom nechápe, proč ji spolužačka ve svém bytě už nechce - ale ta ten nepořádek už taky nemůže vydržet...

Během vyprávění můžeme příběh oživit různými veselými zmatky a nápady ohledně hrdinčiny nepořádnosti. To už záleží na naší fantazii.

Ukázka o nepořádné hrdince možná pokulhává, ale pro názornost, jak je vinoucí nit pro povídku prospěšná, a zejména jak ozvláštní pointu, to snad stačí...

 

 

Zpět na hlavní stranu