Únor

 

 2019

 

 

Hlavní stránka

 

 


 

 


 

Popisovaná místa

 v PR Hruboskalsko lze najít u hlavních cest a turistických značek.

Netřeba vstupovat do porostu mimo cesty.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citát na uvítanou:

"Krajino, vděčně volám tvoje jméno.

Mé mládí v tobě jako oblázek je zasazeno.

Ve vodě zračí se jak baldachýny mraků,

pod nimiž vplouvá do kouzel a do zázraků."

                  - J.Brož, ze sbírky "Krajinou Českého ráje", 2012

 Angrova stezka na pohlednicích

 

Klíčovým počinem pro zpřístupnění centrální části skalního města bylo vybudování "Angrovy stezky". Do té doby se mohli turisté a výletníci obdivovat skalním věžím jen z vyhlídek, nebo tam nahlížet z "Konce světa", případně ze silničky u Krokodýla. K slavnostnímu otevření stezky došlo 27.května 1927, a sice za přítomnosti představitelů panství, Klubu českých turistů a jiných místních hostů - vyšli tehdy procházkou z Turnova na Valdštejn a dál do Sedmihorek. Stezka byla pojmenována po vrchním  lesním radovi Leopoldu Angrovi (jeho rod spravoval lesy na panství téměř devadesát let).

Přitažlivost "Angrovy stezky" ocenili i vydavatelé pohlednic - vedle množství pohledů na zámek nebo Valdštejn věnovali některá vydání právě jen této stezce. Vlastně je na nich zachycena celá trasa z oněch dob.

 

Nezvyklý pohled na stezku nad Smíchouzovým rybníčkem a na obzoru úchvatné panorama. Pohlednici zhotovila firma FOTO-FON  v r.1930, na rubu je razítko nájemce restaurace na Valdštejně Josefa Čihulky.

 

Obrázek "Partie s Angrovy stezky Kapelník" pochází ze souboru uměleckých pohlednic B.Wurbse, vydaných v roce 1928 pod názvem

ČESKÝ RÁJ HRUBOSKALSKO

 

Pohlednici zhotovenou firmou Bromografia odeslal v r.1928 jako srdečný pozdrav s ruky políbením jisté pražské vdově po majoru její ctitel. Pohlednice je oživena maličkými postavičkami turistů (např. dáma s malým psíčkem) a ukazuje stezku se schody u Čertovy ruky.

 

Pohled na Čertovu ruku od vzdálenějších skalek pod Pašeráckou stezkou. V tomto místě stoupá stezka vzhůru k Janově vyhlídce. Vydal FOTO-FON v r.1930.

 

Další Wurbsova fotografie - tentokrát pojmenovaná "Angrova stezka. Pohled s Janovy vyhlídky".

 

A nakonec nejvíce známý pohled od Janovy vyhlídky s proslulou borovicí.  Pohlednice byla odeslána z Plzně v roce 1935 s blahopřáním k jmeninám.

 

 Fenomén FB nepřestává

 

Už dvakrát se jásalo nad nálezy skalní rytiny F.B., kdy písmeno B má charakteristický tvar a písmeno F je taky pořád stejné. Ve stěnkách u Krokodýla se našel další záznam z pobytu tajemného hruboskalského Kyseláka - a sice rok 1931. Máme tedy další přírůstek do sbírky letopočtů 1895, 1914, 1928 a 1945 + jeden monogram nedatovaný. Nyní už můžeme spekulovat, že tajemný návštěvník měl ve zvyku nechat na obzvláště pěkných místech památku na svůj pobyt (nejspíš v lázních), a že to mohlo být víc než šestkrát. S důvěrou tedy pohlížíme do budoucna, že se monogram F.B. ještě někde objeví!

Radost nad nálezem kazí skutečnost, že okolí zajímavé rytinky poněkud hyzdí nezajímavý bílý "ZOMBI", tlustý JH a vlevo něco načmáraného černého, podaného ovšem graffitově umělecky.

 

 

 

Na rozcestích všude,

na cestách (Bůh s námi)

divné kouzlo chodce

osamělé mámí.

 

Osamělý chodec

podlehne mu lehce,

vrátí-li se přeci,

zapomenout nechce.

 

Zapomenout nechce,

nemá nikde stání,

širým světem musí

chodit bez ustání.

 

Karel Babánek

ze sbírky "Písně tuláka"

1902

 


 

 

Hruboskalský značkovník

Značka, v níž někdo malinký bydlí a netají se tím...


 

Citát na rozloučenou: 

"Pramenní cesta neb lázeňská promenáda, po kteréž hosté zvaní naháči se procházeli, byla ukončena v cestě jí stojící skalou v kotlině "Na konci světa". Nebylo zde za touto Medovou skalou žádné další spojení jen v předu stoupající pěšina zvaná "Klevetnice" vede k myslivně bukovinské, a dále vzad velmi strmá stezka Pašerácká vyúsťuje u první vyhlídky na Skalní město se silnice skalsko-valdštýnské. Teprve nedávno zásluhou lesního rady Angra byla od Medové skály čili Velkého kapelníka zřízena nová cesta vedoucí Skalním městem, Liščí dírou k Janově vyhlídce a k Valdštýnu."                                 

- Řezníčkův průvodce "Kacanovy"

 

Hlavní stránka