Květen

 

 2017

 

 

Hlavní stránka

 


 

 

 


Popisovaná místa

 v PR Hruboskalsko lze najít u hlavních cest a turistických značek.

Netřeba vstupovat do porostu mimo cesty.


 

 

Citát na uvítanou:

"Antimon symbolizuje zvířecí přirozenost a divokou

duši člověka a přírody, jeho znakem je vlk..."

                                    - alchymistické symboly

Tajemství Antimony

 

Měsíc květen bývá spojován se vzpomínkami na válečné roky, které se zapsaly i do skal v podobě vyrytých letopočtů, symbolů nebo i legend. Jeden takový symbol možná z válečných dob se skrývá ve stínu stromů a vlhkém mechu na bezvýznamné skalce u vozové cesty za Skautem. Je to znamení antimonu, a při pohledu na něj si určitě vzpomeneme na historii paraskupiny ANTIMONY, která se v roce 1942 pohybovala v prostoru Českého ráje. Stačí najít nějaké souvislosti a dokázat to...

Rytina Antimony je poměrně rozsáhlá, skládá se ze čtyř až pěti obrazců. Prostřední, nejvíce výrazný, nejhlouběji tesaný a tudíž nejdůležitější, je právě alchymistický symbol antimonu. Symbol je "dvojitý" - skládá se  ze dvou různých znaků označujícících tento prvek, asi aby nikdo nebyl na pochybách.

Všechny obrazce dohromady vytvářejí jakýsi alchymistický vzorec. Vzorec začíná kroužkem vlevo dole (slunce zpodobńující zlato?), od něj vede "cestička" do alchymistických baněk opatřených pětihranem, což by mohl být pokyn k použití ohně a tedy zahřívání, potom následuje obrazec připomínající znamení zvěrokruhu ryby. Ten je jako antimon rovněž "dvojitý", v alchymii by mohl znamenat rtuť nebo spíš tzv. projekci, což je postup, kdy se hmotě dodávají určité síly nebo vlastnosti pomocí jiné substance. Další cestička vede do velké dosti znatelné křivule. Pod křivulí vypadá něco jako plamínky, snad aby se křivule zahřívala, ale spíše tento obrázek žížal s kroužky směřujících k symbolu antimonu a zároveň na křivuli by měl podle alchymistických symbolů znamenat slepou nebo uzavřenou cestu. V obrazcích je skryto daleko víc symbolů, ale těžko je rozluštit. Velice fantasticky a zjednodušeně by se dalo říct, že rytina obsahuje informaci, že pokud chceme vyrobit zlato pomocí zahřívání něčeho s přidáním rtuti a antimonu, tak se to nepodaří.

Tajemství Antimony spočívá v určení doby vzniku. Mohlo se to stát následovně:

a) jedná se skutečně o památku na paraskupinu ANTIMONY, a to pouze pro zasvěcené. Dodatečný alchymistický balast měl zmást případné zvědavce. (Pro tuto možnost svědčí výraznější vytesání symbolu antimonu, zatímco ostatní obrazce jsou vyvedeny ledabyle).

b) rytinu vyrobili hledači kovů a drahokamů dříve než v 19. století. (Provedení má v sobě určitou jistotu, jakoby autor kreslil podobné obrázky denně. Kromě toho se v blízkosti skalky nachází další podobná památka, už poněkud zaniklá).

c) vytesáním "alchymistické hříčky" ve smyslu "tahle myšlenka by se měla vytesat do kamene" si v 19. století zkrátili čas čekání na oběd vzdělaní hosté ze sedmihorských lázní (umístění je poblíž kdysi hojně využívané výletní cesty).

Podle nátury si tedy čtenář může vybrat - historická upomínka, praktický návod dávných zlatokopů, nebo legrácka nudících se návštěvníků? Nebo ještě něco jiného? V každém případě toho z Antimony mnoho nezbývá, utápí se do mechu a za pár let ji už nenajdeme...

 

 

 

Takto lze vidět Antimonu za suchého léta, kdy zřetelněji vystupuje z mechu.

 Rýhy dole jsou zřejmě odřeniny od projíždějících povozů.

 

 

Jedna mapa nestačí

 

Ačkoli se na výletech do hruboskalských skal správný turista neobejde bez podrobné mapy "HRUBOSKALSKO" v měřítku 1 : 8000, která je kultovní záležitostí, je pro našince nezbytné rozšířit mapový prostor v batohu o další mapu, a sice turistickou a cyklistickou v příjemném měřítku 1 : 17 500

 

ČESKÝ RÁJ

HRUBOSKALSKO - TROSKY a Podtrosecká údolí

 

Mapa obsahuje navíc podrobnější plán skalního města v měřítku 1 : 11 000, a co je důležité, zachycuje situaci turistických tras v roce 2014, což je třeba nejnovější stav  modré značky procházející Adamovým ložem. Důvod nadšení pro tuhle mapu je pochopitelný - jsou v ní uvedeny vedle novějších názvů míst (pocházejících z horolezectví) i některá původní místopisná označení zajímavá pro pěší turisty (například v Údolíčkách najdeme vedle názvu Ztraceného údolí i označení V jamách). Pokud nejsme horolezci, tahle novinka s původním místopisem potěší. Zadní stranu mapy zabírá vynikající text s turistickými zajímavostmi a obrázky. Zkrátka - tahle mapa může být kvalitním šperkem ve vaší mapové knihovničce (a rovněž v  batohu samozřejmě).

 

 

 

Už kukačka se tiší v letu,

střežíc svou hranici,

už naše alej není v květu,

medově vonící,

a já jdu k Turnovu, vstříc létu,

Císařskou silnicí.

 

A vzhůru městem k Hlavatici

v zelené kapradí,

kde v Skalách kavka štěkající

mláďata vyvádí

z doupěte, které může stříci

a které nezradí.

 

Na sta má doupat, děr a slují

ve skalách Český ráj,

kdo proti peklu konspirují,

v nich stelou si svou stáj,

v nich Bůh i kacíř v skrytu bují,

to Čech mých jinotaj.

Jak v skalní špelunce tam chladné

studené noci jsou,

než na prsa skal slunko padne

zrosenou září svou!

A přece hlaveň nevychladne

pistole na prsou.

 

Jaroslav Kolman Cassius

 

z básně

"Balada z Českého ráje"

1946

 

 


 

 

Hruboskalský značkovník

 

Sídlo na pískovci, který před staletími nesl skalní hrad, přátelství žlutých a stříbřitých lišejníků, borůvčí a letní den - co víc si může taková turistická značka přát?

 


 

 

Citát na rozloučenou:  V záři zapadajícího slunce přijíždějí travnatou pěšinou v Dešťovém údolí dva cyklisté, starší manželský pár, zjevně první den na rekreaci. Pán zastavil a ptá se:

"Dobrý den, znáte to tady dobře?"

"Ano, jistě."

"Když pojedeme touhle cestou dál, vyjedeme v Lomnici nad Popelkou?"

"Ne, tahle cesta támhle u skal končí."

"A kudy je to do Lomnice? Nechceme po silnici, rádi bychom jeli ve stínu v lese."

"Tímhle lesem se do Lomnice nedostanete, vraťte se na asfaltku a jeďte na Hrubou Skálu."

"No, vidím, že se tady zas tak moc nevyznáte," říká pán a oba cyklisté nasedají na kola a spokojeně pokračují pěšinou do hlubin hruboskalských hvozdů (možná tam bloudí dodnes).

                                                            

 

Hlavní stránka