Hlavní stránka

Mé podnikání s Juanem  

 

    Podívej se, Juane, jak my žijem. Podnikatelé maj baráky, auta, hromady peněz. Konečně je rovno, a my zas máme hovno. Musíme začít podnikat. Ty, národní TRAPSAVEC, básník, kytarista, zpěvák písní, já taky ukončil sedmou třídu v pětadvaceti letech, to by v tom byl čert, abysme podnikáním nezbohatli!

Slovo dalo slovo.

První kšeft byl Sraz podnikatelů milionářů. Přijeli jsme, my otrhanci, do jiného světa, všude luxus, což jsme neviděli ani v americkejch seriálech. Nenápadně jsme se uchýlili do kouta a čekali na naše vystoupení, které se mělo konat asi za dvě hodiny. Naše nenápadnost nám ale byla houby platná. Byla vyhlášená soutěž „Bez“, a byli jsme donuceni se jí zúčastnit.

A tak to začalo. První nastoupilo Celé Brity nahoře bez, půl Irové dole bez, a čtvrt Skoti bez skrupulí. Při této konkurenci jsme tiše seděli a přáli si být někde jinde. Jenže stal se zázrak, my tu soutěž nakonec vyhráli. Byli jsme jediní, kdo tam byl bez peněz. Konečně nastal náš program. Juan hrábnul do strun a začal pět naše hity, Bednu od whisky, trempskou klasiku, atd. Když zazpíval Niagaru, nastalo vzrušení.

„Niagara!“ zvolal nějaký Měděný. „Koupíme, a to hned!“

Naše vystoupení se chýlilo ke konci.

„Hele, Juane, hoď tam nějakej hit na konec. Já jdu zinkasovat náčelníka, a rychle padáme.“

Vykročil jsem k náčelníkovi pro honorář, a v tom se to stalo. Juan hrábnul do strun a začal: Jeden jako druhý, všichni mimo zákon, my už asi jiní nebudem... Podíval jsem se na Juana, když se k němu přiblížili dva dvoumetrový chlapci a začali si ruce sunout pod saka.

Okamžitě mi bylo jasný, že nesahaj pro peněženku, aby odměnili barda za jeho píseň. Nechal jsem honorář honorářem, bafnul Juana, a už jsme běželi, no běželi - my letěli směrem na Pardubice.

Proběh jsem Pardubice, dostal jsem se na Velkou Pardubickou. Překážky a Taxis byla pro mně kolínská rovina. V tom fofru jsme si nestačili ani vzít věnec vítězů a pokračovali na Náchod. Proběh jsem Náchod a byl rád, že mám tenhle blbej den za sebou, ale nebyl. Mělo to pokračování. Když jsme se přiřítili na náměstí, zastavila nás plácačka.

„Tak pane řidič, vaše doklady od vozu a řidičský průkaz,“ zněl rozkaz.

„Mně do toho netahej, já jsem motor, řidič sedí vepředu,“ ohradil jsem se.

Juan znechuceně podal řidičák na jméno nějakýho Pavla Hovorky a technický průkaz na šicí stroj z roku 1972. Příslušníci obešli vozidlo, proštípli levou pneumatiku a vyžádali si 1000 Kč pokuty. Což Juan bez protestů zaplatil.

„Tak to se nám povedlo, Juane, chtěli jsme vydělat, a teď jsme nuzáci ještě větší, než jsme byli.“

„Zadrž, Robine, pravda je jiná. My jsme vydělali víc, než si myslíš.“

„To by mně zajímalo v čem?“

„Tak si to shrneme, Robine, já mám taky školu jako ty. Tak za prvé uděláme účetnictví. Za účast jsme dostali zálohu 500 Kč a cestovný. Za druhý. Zaplatili jsme za pneumatiku, která byla stejně děravá, naštěstí byli příslušníci voliči pravice, být to opačně, štípli nám tu pravou, a ta je nová. Za pokutu 1000 Kč jsem zaplatil sedmitisícovkou, a oni mi vrátili tři dvoutisícovky. Tak součet je, že jsme vydělali 11000 Kč. Z toho plyne, že na doplnění paliva pro motor a řidiče zbývá 1000 Kč. A 10000 Kč je rezerva pro podnikání.“

Načež mi Juan podal klíče, a oba dva jsme začali zvonit a řvát na celej Náchod:

„Už jsme jako oni!“

 

Petr Houdek - Robin

 

Robin s Kytkou před křestem Juanovy sbírky básní na Rozkoši v roce 2010

Hlavní stránka